Alba Iulia, în apropiere de vechiul Apulum daco-roman. Fotografia reprezintă poarta de intrare a fostei cetăți austriace, văzută dinspre oraș. Cele două ferestre de deasupra pajurei sunt ale celulei în care, la 1784, au fost închiși eroii marei revoluții țărănești a Românilor din Ardeal: Horea, Cloșca și Crișan.  
Mânăstirea Sucevița, în Bucovina, un model de adăpost religios protejat de ziduri de apărare. Zidurile exterioare ale mânăstirii sunt întârite prin patru turnuri masive.  O deosebită impresie face zidul din dreapta intrării, ale cărui turnuri, ulterior aadause, sunt întărite de contraforturi puternice. Înlocuind o clădire mai veche de lemn, zidirea...
Mânăstirea Zamca, în apropierea orașului Suceava, singura mânăstire armenească din România. A fost fortificată de Ion Sobieski.
Mânăstirea Putna. Cea mai vestită dintre ctitoriile lui Ștefan cel Mare și loc de pelerinaj național al românilor. Întemeiată în 1466, este așezată în mijlocul unei văi de o rară frumusețe, ale cărei împrejurimi sunt toate pline de legende și de amintiri istorice. Generos înzestrată de Ștefan cel Mare și...
O serie superbă de fotografii este presărată în tot albumul lui Kurt Hielscher și ne înfățișează fântânile cu cumpănă sau cu roată pe care fotograful german le-a întâlnit în drumurile sale. Cu bucurie de nedescris, după o lungă căutare, am gâsit câteva exemplare supraviețuitoare.
Domnul profesor Mircea Lac a înființat în 1975 un atelier de artă tradițională la Liceul Pedagogic din Deva. Preocupat să le dea elevilor săi modele și repere autentice, duce mai departe meșteșugurile românești, de la sculptat în lemn și os, la pirogravură și pictură de icoane.
>