SCURT METRAJ DOCUMENTAR
#Cahle
  • Share :
POVESTEA
image movie

Teracota Mediașeste singura fabrică de sobe manuale pictate din România. În fabrică, procedeul manual de presare a cahlelor se face după rețeta originală, de la 1906. Cuptorul și principiile de funcționare datează tot din acea perioadă. Lucrată și pictată manual, fiecare sobă care iese din fabrică este unică.

Dincolo de un obiect, o sobă este o poveste despre ce poate face omul dintr-o bucată de pământ. Un tribut adus muncii artizanale. O oglindă a tradițiilor care ne dau sens și unicitate.

Mai exista, oare, mestesugarii care ridicau semetele si impunatoarele sobe de teracota? Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre artefactele reprezentative pentru civilizația românească și, cu precădere, pentru cea ardeleană, capabil să redea evenimente și schimbări petrecute la nivelul societății din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Cu toate acestea, meștesugul fabricării manuale a cahlelor de teracota a fost aproape uitat la începutul secolului XX, sobele fiind considerate demodate după apariția unor sisteme noi de încalzire. Cu toate beneficiile pe care le oferă acestea, nu au reușit să înlocuiască frumusețea sobelor sau a șemineelor de teracota pictată și atmosfera specială emanată de acestea.

Fabrica de teracotă din Mediaș a fost înființată în anul 1906 de către sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938 – 2015) a trecut prin mai multe acționariate, inclusiv a Statului Român.

În arhiva fabricii se găsește o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

După 111 ani și o mulțime de schimbări sociale, politice și economice, Teracota Mediaș produce aceleași cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteța originală de amestecuri de pământ, același număr de muncitori și aceeași tehnologie de glazurare și pictare manuală. Din 2015, fabrica este din nou în proprietatea unui antreprenor sas, domnul Uwe Draser din Șeica Mică.

Din 1906, la Teracota Mediaș, fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de producere manuală a cahlelor de pământ ars,păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari