Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche) este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov. Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul ce a urmat invaziei temporare a turcilor din 1689, când zidurile ei s-au înegrit și a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea.
Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.
Brașov. Zidit în 1211 de cavalerii teutoni chemați de regale Andrei al II-lea spre a apăra “Ținutul Bârsei”, orașul s-a intitulat inițial Brassoviaburg și numai în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Kronstadt. Avea două citadele, dărâmate mai târziu, spre a se construe împrejmuirea cu ziduri a orașului. Ruinele lor se mai disting încă și astăzi. În decursul vremii, Brașovul a avut de suferit, mai ales dela Turci. La 1689, în urma focului pus de trupele austriece, odată cu întregul oraș a suportat avarii și Biserica evanghelică, numită neagră din pricina incendiului care i-a afumat zidurile. Construită între 1385 și 1425, ea are interiorul împodobit cu prețioase covoare orientaledăruite de diferiți negustori care locuiau orașul. Pe piață se mai înalță și azi vechea Primărie zidită în 1420 și restaurată în 1777, în stil baroc.